Het behoud van graffiti-Anne Frank in bos Nimmerdor

15-10-2021
2451 keer bekeken

‘In Nimmerdor is het altijd groen, elke dag van het jaar, ongeacht het seizoen’, zo schreef journalist Robin Bruinsma. Het prachtige stuk natuur ten zuiden van Amersfoort biedt ruimte aan de meest uiteenlopende flora en fauna, zoals de inmiddels karakteristieke mix van naald, eiken- en berkenbomen.

Maar dat is niet het enige: sinds 2008 prijkt er op de achterkant van de geluidswal langs de A28 – Zuid een graffitikunstwerk met de beeltenis van Anne Frank. Hoe wordt hier door Rijkswaterstaat mee omgegaan wanneer de geluidswal vervangen gaat worden?

Cultureel erfgoed

Hoewel het niet is toegestaan om zonder toestemming op een geluidswal graffiti te spuiten, is het werk van kunstenaar Repelsteeltje inmiddels niet meer weg te denken uit Nimmerdor, wel aangemerkt als cultureel erfgoed. In 2009 hebben de gemeente Amersfoort en Rijkswaterstaat aangegeven de graffiti ‘niet ontsierend’ te vinden. Mede hierdoor is in 2018 het werk door de gemeente Amersfoort al grondig opgeknapt zodat het langer mee kan gaan. Ook vanuit Rijkswaterstaat wordt voor het project A28/A1 knooppunt Hoevelaken ook gelet op het behoud. Zo is in het ontwerptracébesluit opgenomen dat het kunstwerk uit de geluidswal wordt gesneden en in de nieuwe wal wordt teruggeplaatst. Volgens het besluit zal dit zo dicht mogelijk bij de huidige locatie zijn.

Repelsteeltje

Het portret van het beroemde Joodse meisje is vereeuwigd op de muur door de kunstenaar Repelsteeltje. Met zes spuitbussen verf en een halve middag tijd maakte hij een eerbetoon aan Anne. Hoewel hij anoniem wil blijven, heeft hij in 2009 een eenmalig interview met het Algemeen Dagblad regio Amersfoort gegeven: “De oorlog had voor mij altijd iets abstracts, maar met Anne Frank kreeg het een gezicht. Ik was zo onder de indruk van haar verhaal, dat ik besloot haar te eren met een portret”, zo legt Repelsteeltje uit.

“Ik weet wat ik wil. Ik heb een doel. Ik heb een mening. Ik heb een geloof en liefde. Laat me mezelf zijn dan ben ik tevreden! Als God me laat leven zal ik meer bereiken dan moeder ooit deed. Ik zal niet onbetekenend blijven!!” – Strofen uit het dagboek van Anne Frank, zoals te lezen op de geluidswal.

Locatie in Nimmerdor

Op de geluidswal is een grote beeltenis van Anne Frank te zien met daarnaast twee strofen uit haar dagboek. Repelsteeltje koos speciaal voor deze plek dat ligt aan het einde van een bospad. “Haar portret licht op tussen de bomen als je aan komt lopen. Zo blijft ze hopelijk langer in de herinnering van wandelaars.” Het is voor iedereen mogelijk om zonder overlast bij het graffitistuk te komen. Als je kiest voor de entree bij tennisclub Flehite (Zandbergenlaan) en gewoon rechtdoor blijft lopen, sta je opeens oog in oog met Anne Frank.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen